Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bouwwerken bedrijven gestart op nieuwe bedrijvenzone Laarstraat Herentals

Op vraag van lokaal bestuur Herentals verwierf IOK de nodige gronden om een uitbreiding met 1,3 ha van de bestaande bedrijvenzone Laarstraat te realiseren. De nieuwe bedrijvenzone biedt een variatie aan percelen, goed voor de vestiging van 6 bedrijven.

Uitbreiding met 1,3 ha

Na het verkrijgen van de nodige omgevingsvergunning voor de infrastructuurwerken, de uitvoering van het archeologisch booronderzoek en het doorlopen van de aanbestedingsprocedure, kon medio 2022 gestart worden met de effectieve werken. In nauwe samenwerking met stad Herentals rondde IOK in het voorjaar van 2023 de werken af.

Met de oplevering kwam een bijkomend aanbod van ca. 1,3 ha aan de Laarstraat, een zijstraat van de Morkhovenseweg, om te investeren en voor het verankeren van (zonevreemde) bedrijven en arbeidsplaatsen in Herentals. De bedrijvenzone biedt een variatie aan percelen aan, doch niet groter dan 3.000 m².

Grote vraag vanuit lokale ondernemers

In aanloop van de effectieve uitgifte van de bouwrijpe  bedrijfspercelen vonden bij aanvang een 6-tal bedrijven hun plaats op de nieuwe zone en werd de bedrijvenzone reeds volledig toegewezen voordat de infrastructuurwerken beëindigd werden. 

“Ondernemers zijn ongetwijfeld een deel van de motor van de economie. Zonder twijfel zal het nieuwe bedrijventerrein van de Laarstraat een schoolvoorbeeld zijn van 'slim' ruimtegebruik met bijzondere aandacht voor mens en milieu. Bovendien zal de lokale werkgelegenheid er wel bij varen, een meerwaarde dus", klinkt het.

“Herentals is een productieve stad en is een aantrekkingspool voor tewerkstelling in de regio. 10% van ons grondgebied is bestemd voor bedrijvigheid, deze is voornamelijk gesitueerd op de grote industrieterreinen langsheen E313, Albertkanaal en Kempens Kanaal.

Maar ook de kleinere bedrijven en bedrijvenzones zijn belangrijk voor de tewerkstelling en welvaart in onze stad. Met de uitbreiding van het Laar realiseren we bewust bijkomende ruimte voor lokale ondernemers in de nabijheid van onze dorpen op een duurzame en kwaliteitsvolle wijze", besluit Mien Van Olmen, burgemeester Herentals.

Onlangs trok helaas 1 bedrijf zich terug omwille van financiële overwegingen, waardoor het lot 6 (in totaal 3.082 m²) opnieuw te koop werd aangeboden. Aanvragen konden ingediend worden tot 29 maart 2024 en de toewijzing van dit lot aan een nieuw bedrijf is momenteel lopende.

'Duurzaam bedrijventerrein en kwaliteitsvolle uitstraling'

'Samen met lokaal bestuur Herentals trekt IOK volledig de kar van de duurzame inrichting van het bedrijventerrein. Uitgangspunten zijn hierbij zuinig ruimtegebruik door de aaneengesloten bebouwing en bouwen in de hoogte, bundelen van de inritten en aandacht voor de architecturale kwaliteit van de gebouwen.  

Daarnaast wordt binnen het nieuwe bedrijventerrein door de bedrijven integraal ingezet op infiltratie van het regenwater en werd de zone zonder gasaansluiting uitgerust.'

De bedrijven zorgen op termijn voor zo'n 64 jobs :  Fransen Bezettingswerken; Jens Michielsen, installatie en onderhoud technische installaties; Willekens Tijl, interieurbouw; Van Rompaey Jonas HVAC, sanitair; GCM Construct, industriële constructiewerken; Fuchs Construct, dakwerken, lekdetectie en kraanverhuur.

Laarstraat, Herentals, België

Deel dit artikel